Professionele standaard voor de jeugd- en gezinsprofessionals
Verdiepingstraining
De module verdiepingstraining is gericht op de beroepscode voor professionals in het sociaal werk, de richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming en het tuchtrecht. Deze module verdiepingstraining voldoet aan de eisen van training professionele standaarden voor (her)registratie van jeugd- en gezinsprofessionals (SKJ
Incompany: 2199,-
Losse inschrijving: 279,-
Na deze training hebben de deelnemers een basis om hun verantwoordelijkheden als professional op zorgvuldige wijze vorm te geven in de dagelijkse praktijk.
Leerdoelen
De deelnemer heeft kennis over beroepsethiek zoals de beroepscode voor professionals in sociaal werk, de richtlijnen en de werking van het tuchtrecht.
De deelnemer heeft zijn vaardigheden om vanuit beroepsethiek een afweging te onderbouwen (verder) ontwikkeld.
De deelnemer kan de geleerde kennis en vaardigheden toepassen op lastige dilemma’s in de jeugdhulp en jeugdbescherming en kan zijn keuzes hierin verantwoorden.
De deelnemer is zich bewust van zijn professionele autonomie, en weet die vrijheid en verantwoordelijkheid ten dienste van de jeugdige en gezinnen in te zetten.
In de training wordt zowel kennis overgedragen als geoefend, in de vorm van moreel beraad aan de hand van de Utrechts stappenplan en socratische gespreksmethode, reflectie met behulp van de beroepscode op casuïstiek vanuit de dagelijkse praktijk en een simulatie van een tuchtzaak.
Module Verdiepingstraining
In de module verdieping komen de volgende onderwerpen aan bod:
Tuchtcollege
Toepassen professionele standaard in de praktijk
Collegiale toetsing, simulatie van een tuchtzaak
Ethische oordeelsvorming en reflectie
Moreel beraad aan de hand van het Utrechtse stappenplan en de socratische gespreksmethode.
De verdiepingstraining bestaat uit 4 uur met een voorbereiding van ongeveer 1 1/2 uur en een toets die ongeveer 1 uur in beslag neemt.
Deelname aan deze module is mogelijk na het volgen van een SKJ geaccrediteerde basistraining.
Toetsing
Studiebelasting en Registerpunten
De leerdoelen worden getoetst met behulp van een individuele thuisopdracht. Deze moet uiterlijk 2 weken na afloop van de training bij de begeleiders zijn ingeleverd. Deze opdracht wordt beoordeeld door de begeleider met voldoende of onvoldoende.
Bij een onvoldoende volgt een herkansing. De opdracht moet opnieuw bij de begeleiders zijn ingeleverd 2 weken na ontvangst van de onvoldoende.
De begeleider geeft de deelnemer na ontvangst van een gemaakte opdracht binnen 2 weken zijn finale oordeel.
De module verdiepingstraining kent een 100% fysieke aanwezigheid plicht.
De module verdiepingstraining wordt begeleid door een aanwezig begeleider.
Totaal studiebelasting: 6.5 uur
Totaal Registerpunten SKJ 6.5 punten